Home Bedrijfsinformatie Verhuurservice Installatieservice Onderhoudsservice Lampenservice Advies Calculator Contact
 
 
Producten
Aanbiedingen
Elektrische Baseline Schermen
Elektrische Highline Schermen
Elektrische Cinemaline Schermen
Elektrische Spanschermen
Handmatige Schermen
Doorzicht schermen
Fast Foldable Schermen
Spanschermen
Vloerschermen
Statiefschermen
Tafelschermen
Slimboard
Projectieverf
Beamers
Beamer Toebehoor
Beugels
Multimedia kabels
Snuffelhoek OP=OP
Extra
Verzendingen
Retourzending
Veelgestelde vragen
Algemene Voorwaarden
Verhuur Voorwaarden
Privacy verklaring
Vacatures

Winkelwagen  
Aantal Product
Zoek:
  

  Info  
   

Advies

Advies

Aankooptips

Schermadvies

Steeds meer mensen ontdekken hoeveel aangenamer het is om naar een groot scherm te kijken,alleen of samen, gezellig thuis of in hun favoriete cafe, Bovendien begrijpen meer en meer professionals dat een presentatie van topniveau een projectiescherm van topkwaliteit vereist. Waarom immers een fortuin investeren in beamers en laptops en dagen aan een video-of powerpoint presentatie werken,om daarna wazige beelden te projecteren op een oppervlak dat daar helemaal niet voor gemaakt is ? Waarom een fantastische film collectie samenstellen en een dure DVD-speler kopen,om ontgoogelt te worden door het eindresultaat.

Een projectiescherm vormt een onmisbaar onderdeel van bijvoorbeeld een Home Cinema opstelling. Want hoe goed een projector op zichzelf ook is, het beeld zal zodanig geprojecteerd moeten worden dat meerdere mensen het kunnen zien en lezen. De keuze van het juiste projectiescherm is hierbij van groot belang. Het doel van een projectiescherm is namelijk tweeledig: het weergeven van de visuele informatie zonder verlies van beeldkwaliteit en het verspreiden van het geprojecteerde licht in de richting van het publiek. Beide aspecten zijn noodzakelijk voor een optimale waarneming van het geprojecteerde beeld. In de 4 volgende stappen vindt u de belangrijkste selectiecriteria waarmee u het juiste projectiescherm kunt selecteren, rekening houdend met uw specifieke omstandigheden en wensen.

Vier stappen tot selectie van het juiste projectiescherm

Stap 1 : schermtype
Er zijn vier typen projectieschermen:
 1. electrisch bediend prijectiescherm
 2. handbediend projectiescherm
 3. mobiel projectiescherm
 4. vast spanscherm

Een mobiel scherm is de beste keuze indien op verschillende locaties geprojecteerd wordt. Indien de ruimte permanent is, dan heeft u de keuze uit een electrisch, handbediend of spanscherm, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en budget.

Stap 2 : beeldverhouding
Afhankelijk van de projectiemethode heeft het geprojecteerde beeld een bepaalde breedte/hoogteverhouding. Voor het mooiste resultaat is het raadzaam een projectiescherm te nemen met dezelfde verhouding als het geprojecteerde beeld. Globaal zijn de volgende beeldverhoudingen te onderscheiden.
                                                         
standaardformaat           videoformaat                  breedbeeldformaat

Stap 3 : afmeting scherm
De afmeting en ophangpositie van het scherm kan worden bepaald door de volgende richtlijnen:

*Afmeting van het projectiescherm
  Hoogte van het scherm     = ca. 1/6 van de afstand van het scherm tot achterste rij stoelen
  Breedte van het scherm    = 1:1 formaat ---> breedte = hoogte
                                        = 4:3 formaat ---> breedte = 1,33 x hoogte
                                        = 16:9 formaat ---> breedte = 1,78 x hoogte
* Optimale kijkhoogte
   De afstand van de onderkant van het scherm tot aan de vloer moet minimaal 90 cm. zijn
       Home Cinema gebruik = minimaal 90 cm
       Professioneelgebruik = minimaal 125 cm

* Minimale kijkafstand
   De optimale waarneming van het geprojecteerde beeld wordt bepaald door:
   Minimale kijkafstand = 1,5 x hoogte van het scherm

Stap 4 : selectie van de juiste doeksoort

Bij Home Cinema toepassingen heeft men momenteel de keuze uit de volgende doeksoorten
* Matwit : geeft heldere en natuurgetrouwe kleuren.
* High Contrast : zorgt voor diepere zwartwaarden, vollere kleuren en uitstekende schaduw detail weergave.

Voor een optimaal resultaat bij High contrast adviseren wij u de ruimte te verduisteren.
Beide doeksoorten zijn tevens verkrijgbaar met een extra lang zwart bovenkader. Dit is bedoeld om het scherm tegen het plafond te kunnen hangen en toch een lage projectie te verkrijgen. Zo kan men meer in het beeld kijken. 

Een projectiescherm dat licht gelijkmatig verspreidt heeft een grote kijkhoek en een lage reflectiewaarde,bijvoorbeeld Matwit projectiedoek,Projectieschermen die het licht meer bundelen bieden een hogere reflectiewaarde over een kleinere kijkhoek,zoals bijvoorbeeld High Power projectiedoek.

Hoe helder het beeld dient te zijn om het goed te kunnen waarnemen, dus de hoeveelheid licht die van het projectiescherm komt,hangt af van de hoeveelheid omgevingslicht,de reflectiewaarde van de doeksoort en de lichtopbrengst van de projector.Voor een optimale projectie dienst de lichtopbrengst van de projector,de grootte van het projectiescherm en de reflectiewaarde van het doeksoort op elkaar afgestemd in verhouding te zijn.Om dit te kunnen berekenen geldt de volgende vuistregel:

Output ANSI-Lumen projector
LUX = ---------------------------          X reflectiewaarde doeksoort ( gain)
Oppervlakte scherm in m

LUX = 100 weinig omgevingslicht
LUX = 400 normaal omgevingslicht

De waar genomen hoeveelheid licht dat door het projectiescherm wordt gereflecteerd,wordt uitgedrukt in LUX.Voor een optimale beeldkwaliteit dienst de verhouding tussen de LUX-waarde van het geprojecteerde beeld en de wand erachter minimaal 5:1 te zijn.Als vuistregel kan gesteld worden dat bij normaal omgevingslicht de lichtopbrengst van de achtergrond ongeveer 80 LUX is,de waarde van de hoeveelheid licht(LUX)die van het projectiescherm afkomt moet dan ongeveer 400(LUX).Bij weinig omgevingslicht is de LUX-waarde van de achtergrond ongeveer 20,dit betekend dat de LUX-waarde van het scherm ongeveer 100 moet zijn.

Wij van projectieschermen.net leveren zowel baseline als highline schermen. Hierbij word gebruikgemaakt van een speciale techniek die een glasvezeldoek met retro-flectie gebruiken met een speciale vezelcoating die zorgt voor de verbeterde contrastratio van het beeld.

Uitleg doeksoorten

Diffuus reflecterende doeksoorten
De doeksoorten Matwit en High Contrast zijn diffuus reflecterende doeken. Deze doeksoorten zijn een goede keuze voor toepassingen die een brede kijkhoek vereisen (in totaal 100°) of waarbij een projector met een hoge lichtopbrengst wordt gebruikt. Beiden zijn te gebruiken in situaties waarbij de projector op zithoogte staat, als ook in situaties waarbij de projector aan het plafond bevestigd is. Matwit projectiedoek geeft heldere en natuurgetrouwe kleuren. Het oppervlak van High Contrast projectiedoek zorgt voor diepere zwartwaarden, vollere kleuren en uitstekende schaduw detail weergave. Voor een optimaal resultaat adviseren en gebruiken wij glasvezelcoating.

Reflectieve doeksoort
Het reflectieve projectiedoek is voorzien van een speciale toplaag voor verhoogde waarde. Dit is met name geschikt voor ruimten met normaal omgevingslicht of een lagere projector-output. Deze doeksoort reflecteert het licht in tegengestelde richting van de projector en is dus met name geschikt bij projectie vanaf het plafond en een kijkhoek van in totaal 70°.

Retro-reflectieve doeksoort
Retro-reflectief High Power projectiedoek kenmerkt zich door een onovertroffen helderheid. Hierdoor is dit doeksoort zeer geschikt bij veel omgevingslicht en een lage projector-output. Deze doeksoort reflecteert het licht voornamelijk in de richting van de projector en is hierdoor uitsluitend geschikt bij projectie vanaf zithoogte en heeft een kijkhoek van in totaal 50°.

Diffuus reflecterende doorzicht doeksoort
Da-Tex doorzicht projectiedoek is een speciaal lichtdoorlatend doeksoort zonder hotspot, ideaal voor projectie waarbij de projector achter het projectiescherm wordt geplaatst (doorzicht). Door de hoge reflectie is deze doeksoort met name geschikt voor ruimten met veel omgevingslicht. De kijkhoek is in totaal 60°.

Beamer advies

LCD projectoren en DLP™ projectoren : de techniek en de voor- en nadelen.

LCD (Liquid Christal Display)

LCD projectoren bevatten drie aparte glazen LCD panelen (Rood, Groen en Blauw) voor het beeldsignaal dat naar de projector wordt gezonden.Als het licht op het LCD panel valt kunnen individuele pixels geopend worden om het licht te laten passeren of deze worden gesloten om het licht te blokkeren. Door deze modulerende (aan/uit) situatie wordt een beeld gecreerd dat uiteindelijk via de lens op het projectiedoek valt.

Voordelen van LCD techniek

 1. LCD is meer “licht-efficient”. (m.a.w. een lamp met hetzelfde wattage in een LCD en DLP projector zal in een LCD projector een helderder beeld geven).
 2. LCD geeft vaak diepere, vollere kleuren dan DLP.
 3. LCD projectoren hebben een vrij accurate focustechniek waardoor het beeld vaak scherper kan worden ingesteld. (hierdoor wordt pixelvorming bij videobeelden vaak ook weer een nadeel)

Nadelen van LCD techniek

 1. “Screendoor” of “Kippengaas” effect waardoor individuele pixels meer zichtbaar zijn.
 2. Gezien er meer onderdelen nodig zijn, zijn LCD projectoren vaak grotere en zwaarder.
 3. Dode pixels. Een pixel kan permanent aan of uit staan waardoor de beeldkwaliteit afneemt.
 4. LCD panelen kunnen uitvallen. DLP chips kunnen ook uitvallen, maar daar er minder onderdelen inzitten gebeurt dit minder vaak.
Algemeen: DLP wordt vaak geprefereert bij video projectie en als mobiele projector, terwijl LCD projectoren vaker worden geselecteerd vanwege de betere kleurenweergave.


DLP™ (Digital Light Processing )

DLP™ techniek maakt gebruik van een optische semiconductor, ook wel DMD (Digital Micromirror Device) genoemd. Hierin zitten tot 1,3 millioen microscopisch kleine spiegels die in een hoek van 10-12 graden kunnen kantelen waardoor het licht wordt weerkaatst naar een ronddraaiend kleurenwiel. Dit kleurenwiel bestaat in de zogenaamde “cross-over” projectoren (geschikt voor data en videoprojectie) uit 4 segmenten (Rood, Groen, Blauw en Wit ) en in de echte videoprojectoren uit 6 segmenten ( 2 x Rood, Groen en Blauw).

Voordelen van DLP™ techniek

 1. Minder last van het “screendoor” effect doordat de pixels dichter tegen elkaar staan. Dit is vooral bij videoprojectie goed zichtbaar.
 2. Hogere contrasten mogelijk.
 3. Compacter, lichter in gewicht.

Nadelen van DLP™ techniek

 1. Minder kleurdiepte (verzadiging). Dit is beter zichtbaar bij data dan bij videoprojectie.
 2. Het “regenboog effect ”. Een klein percentage mensen ziet bij snelle oogbewegingen over het scherm “regenboogjes” voorbij schieten. Dit is alleen zichtbaar bij videobeelden.
  Let wel; dit effect is bij de betere DLP™ videoprojectoren (de zogenaamde 4-speed, 6 segment DLP™ projectoren) aanzienlijk minder aanwezig. Ook de nieuwe DLP™ projectoren met de nieuwere DDR chips vertonen aanzienlijk minder “rainbow” effect.
 3. “Licht lekkage” – dit is een grijze band om het scherm die wordt veroorzaakt door strooilicht. Dit kan soms als storend worden ervaren. Ook dit effect is in de nieuwere generatie DLP™ projectoren met DDR chips aanzienlijk minder.

Uitleg Begrippen

ANSI Lumens
ANSI = American Nation Standards Insititute. Het is het standaard voor het meten van de lichtopbrengst. Verschillende type lampen spelen hier een rol in. Halogeen lampen lijken wat minder fel dan de Metaal-Halide lampen zelfs al wordt dezelfde ANSI waarde toegekend. De gebruike LCD techniek (TFT, Poly Silicon etc.), de projectietechniek (DLP/LCD/CRT), contrastwaarden en andere factoren kunnen het eindresultaat beinvloeden.

Aspect waarde
De verhouding tussen de hoogte en de breedte van het beeld. Bij een 4:3 beeldverhouding is de breedte 4/3 maal de hoogte. Computer- en TV schermen hebben veelal een 4:3 beelverhouding. TV schermen met een 16L9 verhouding zijn echter sterk in opmars. HDTV heeft een 16:9 verhouding en 35mm film heeft een 3:2 verhouding

Beamer
Ook wel : projector. Een apparaat waarmee je beelden (PC/video/DVD/TV) op een projectiescherm of muur kunt projecteren.

BNC
Type aansluiting die wordt gebruikt bij coaxiale kabels. Deze connector ontvangt alle informatie over R, G, B (Rood Groen Blauw), Horizonale-Sync en Verticale Sync en composiet video.

Compatible
Verschillende apparaten of software zijn “compatible” als deze zonder modificaties met elkaar funtioneren.

Contrast verhouding
De verhouding tussen wit en zwart. Hoe hoger de contrastverhouding, hoe beter de projector in staat is subtiele kleurendetails weer te geven en hoe beter de projector tegen de (negatieve) invloed van invallen licht kan. Er zijn twee methoden :

1. Full On/Off : meet de verhouding tussen de lichtwaarde van een wit vlak (full on) en die van een zwart vlak (full off)
2. Ansi contrast : wordt gemeten door middel van een patroon met 16 wisselende zwarte en witte vlakken. De gemiddelde lichtwaarde van de witte vallen wordt gedeeld de gemiddelde lichtwaarde van de zwarte vlakken om tot een Ansi contrast bepaling te komen. Bij het vergelijken van projectoren is het van belang dat dezelfde (metingen van) contrastwaarden worden vergeleken. Full On/Off contrastwaarden zijn altijd hoger dan Ansi Contrastwaarden

DLP ™
Ontwikkeld doorTexas Instruments. DLP is een systeem voor het verwerken van licht dat gebruik maakt van honderd-duizendenden miniscule roterende spiegeles. (lees meer onder “Techniek” op deze site)

Dynamisch contrast
Dynamisch contrast heeft een hoog contrastratio. Dit komt doordat de blacklight minder sterk gaat branden, waardoor de kleur grijs donkerder wordt. Dit zorgt voor een betere zwartwaarde, maar het is eigenlijk niet zwart.

H Sync
Horizontale synchronizatie. Een markeetpunt die de computer of het videosignaal aangeeft dat er een begin van een lijn staat

HDTV
Hoge Definitie TeleVisie
Breedbeeld Televisie met zeer hoog aantal beeldlijnen met digitale audio. Resolutie van de apparatuur aangeduid met 1920x1080 pixels.

High Gain Projectiescherm
Een scherm dat een of meerdere methodes gebruikt om licht op te vangen en terug te reflecteren naar de kijkers. Vergroot de helderheid van het beeld ten opzicht van een witte muur of een mat scherm. (lees meer hierover bij op deze site bij “projectieschermen”)

Horizontale Frequency
kHz, het totaal aantal horizontale lijnen die worden gescanned per seconde in één beeld

Horizontale Resolutie:
The total number of vertical lines individually perceived across the horizontal rows of a monitor.

Hz:
Hertz. De eenheid van Frequentie in cycli per seconde. Wordt gebruikt om de frequentie van een electrisch signaal aan te geven

Interlacing:
Techniek die wordt gebruikt om de flikkering te verminderen die wordt veroorzaakt wanneer het eerste video-veld overgaat naar het tweede veld.

Keystone Correctie:
De mogelijk van een projector om de zogenaamde Trapezium Effect op te heffen. Dit effect wordt veroorzaakt door het niet goed (kunnen) positioneren van de projector voor het projectiescherm. Sommige projectoren kunnen dit zowel verticaal alsook horizontaal corrigeren.

Kleuren Resolutie:
Het totaal aantal beschikbare kleuren, uitgedrukt in bits per pixel.

Kleuren Temperatuur:
Een methode voor het meten van de “witheid” van een lichtbron. Metaal Halide lampen produceren hoge temperaturen dan bijvoorbeeld Halogeen.

LCD
Liquid Cristal Display

Metaal Halide Lamp:
Lamptype dat wordt gebruikt voor high-end –projectoren. Deze lampen veroorzaken een zeer hoge lamptemperatuur. Metaal Halide lampen hebben een zeer “witte” kleurentemperatuur.

NTSC:
Noord-Amerikaans uitzendstandaard voor video en televisie. Heeft inherent een lagere resolutie dan bijvoorbeeld PAL. Vanaf 2002 (USA) zijn zendstations echter verplicht een hogere resolutie uit te zenden.

PAL:
West Europees (m.u.v Frankrijk) uitzendstandaard voor video en televisie.

Projector
Zie beamer

RCA connector:
Deze connector wordt vaak gebruikt voor bijv. videorecorders voor weergave of opname van een composiet video signals en audio.

Resolutie:
Het aantal pixels (of beeldpunten) per grootte-eenheid (bijv inches). Meeste monitoren hebben een resolutie van 72 dots per inch. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldweergave.

RGB:
Rood, Groen, Blauw. Type monitor die meestal wordt gebruikt voor computerapplicaties.

SECAM:
Het Franse video en uitzendstandaard . Net als PAL, heeft SECAM een hogere resolutie dan NTSC (tot 2002).

SVGA:
Super VGA. Een computer signal dat hoger is dan de “standaard” VGA resolutie van 640 x 480. (standaard is 800 x 600). SVGA kaarten kunnen echter ook hogere resolutions (door middel van scaling techniek) zoals 1024 x 768, 1280 x 1024, 1600 x 1200 pixels of hoger weergeven.

TFT:
Thin Film Transistor. Een techniek voor de productie van Actieve Matrix LCD panelen waarbij elke pixel een eigen transistor-schakelaar bezit.

UXGA:
Zeer hoge resolutie van een computerbeeld. Een UXGA projector is in staat 1600x1200 pixels weer te geven die een PC met een UXGA videosignaal uitstuurt

V-Sync:
Verticale synchronisatie.Een markeerpunt die de computer of het videosignaal aangeeft dat er een begin van een frame staat.

Verticale Resolutie:
Het totale aantal horizontale lijnen dat waargenomen kan worden in de verticale richting van het scherm.

VGA Resolutie:
VGA Resolutie is normaal gesproken gelijk aan 640 x 480 pixels.

Video Compatibiliteit
Mogelijkheid van video/DVD spelers en projectoren om diverse video standaarden zoals PAL, NTSC en SECAM op te nemen of weer te geven

XGA
Extended Graphics Adapter. Een door IBM geintroduceerd standaard dat zowel VGA alsook hogere resoluties tot 1024 x 768 pixels kan weergeven

Y/C Connector:
Een 4-pin DIN connector gebruikt voor high-end S-video bronnen.

Zoom Lens:
Een lens met een variabele focale lenge. Door het verstellen van de lens kan de beeldgrootte grooter of kleiner wordt gemaakt zonder de projector te verschuiven